V pondělí 7. října, po dvou kvůli počasí odložených termínech, konečně vyrazili žáci 8. ročníku na cyklistický kurz. Byl to jubilejní 10. cyklokurz pořádaný naší školou. Během 4 dnů jsme projeli mnoho krásných tras v Hostýnských vrších a navštívili známá místa, např. Rusavu, svatý Hostýn, rozhlednu Marušku, Rajnochovice a rozhlednu na Kelčském Javorníku, nejvyšším vrcholu Hostýnků.

Po deštivých dnech na žáky čekaly ztížené podmínky v podobě navlhlého povrchu a místy rozbahněných úseků. Všichni si ale s těmito podmínkami poradili velmi dobře a zaslouží velkou pochvalu, že nedošlo k žádnému vážnějšímu úrazu.

Třetí den nás čekal tradiční (dobrovolný) závod na Kelčský Javorník. Celá, 4 400 m dlouhá trasa, vede jen do kopce. Mezi chlapci bylo rozhodnuto už na prvním kilometru a první až třetí jeli s určitým odstupem od startu do cíle. Mezi děvčaty byla situace zajímavější, Zhruba na prvním kilometru se vytvořila čtveřice (V. Brázdilová, A. Kudláčková, V. Kračinová a Z. Kráčinová), která vzájemně spolupracovala a v polovině trasy měla už pěkný náskok před ostatními. Vše nasvědčovalo tomu, že o vítězce se rozhodne právě z této skupiny. A právě v polovině trasy velmi výrazně zrychlila Natka Hubáčková, vedoucí čtveřici dojela, pár desítek metrů jela s nimi a v jednom z nejprudších míst rozhodla celý závod, když měla nejvíce sil a dokázala stále šlapat v sedle svého kola. Zbývající dívky pak předvedly krásné kamarádské gesto a protly cílovou pásku všechny současně, když před tím ještě pomohly s technickým problémem jedné z nich. Školní rekord sice nebyl ani v chlapecké ani v dívčí kategorii pokořen, ale jeden rekord přesto padl. Všichni účastníci cyklokurzu vyjeli na Kelčák v čase pod 60 minut, což se v předchozích ročnících nikdy nepodařilo.

Večer před odjezdem pak proběhlo slavnostní zakončení cyklokurzu s vyhlášením výsledků soutěží. Díky podpoře rodičů a Spolku přátel školy si však spoustu pěkných dárků odnesl každý z účastníků.

Cesta domů ubíhala rychle, a tak jsme si ji ještě při zastávkách na svačinu zpestřili sběrem hub. Ke škole jsme dorazili něco po 14. hodině a to byla definitivní tečka za cyklokurzem 2024.

Závěrem bych velmi pochválil všechny žáky za bezproblémové zvládnutí celého kurzu a kvůli počasí obtížnějších podmínek na trati. Děkuji všem z vás, kdo jste cyklokurz jakkoliv podpořili a také děkuji svým kolegům panu učiteli Závrbskému a paní asistence Skácelové, kteří se mnou tvořili instruktorský tým.

Celou trasu cyklistického kurzu Po stopách Drásala si můžete prohlédnout ZDE.

Připravujeme rozsáhlou fotogalerii. Ještě více fotek dostanou účastníci na vyžádání.

Pavel Fryštacký, vedoucí cyklokurzu

Výsledky časovky na Kelčský Javorník 2024

Chlapci:
1. Tadeáš Jandora 0:30:36
2. Matěj Matocha 0:34:03
3. Tomáš Utinek 0:36:20

Dívky:
1. Natálie Hubáčková 0:38:05
2. Adéla Kudláčková, Zuzana Kráčinová, Veronika Brázdilová, Veronika Kračinová 0:41:53
3. Sára Pokorná 0:44:00

Traťový rekord:
Tomáš Žůrek (2023) 0:26:07
Kristýna Utinková (2018) 0:29:20